Gorzka strona słodyczy
Smak słodki zalicza się do tych, z którymi wiąże się największa przyjemność. Trudno znaleźć kogoś, kto by go nie lubił.
Musimy jednak pamiętać o tym, że słodycz to nie tylko przyjemności, ale również konsekwencje. Biały cukier jest mocno kaloryczny, ale nie dostarcza naszemu organizmowi żadnych wartościowych składników.
Bywa co najwyżej źródłem energii, jednak dość zdradliwej, bo krótkotrwałej i szybko się redukującej. Dlatego wiele osób zastanawia się poważnie nad tym, aby cukier z diety wyeliminować.
W praktyce nie jest to w pełni wykonalne, ponieważ cukier jest zawarty w ogromnej ilości produktów jakie zjadamy. Spore jego ilości znajdują się w owocach, warzywach i zbożach, a więc żywności, którą warto spożywać w postaci nieprzetworzonej.
Równocześnie jednak z cukrem dostarczamy wtedy sobie wartościowych witamin, minerałów czy błonnika, a nierzadko także łatwo przyswajalnego białka roślinnego. Z cukrem w postaci czystej należy postępować ostrożnie i pilnować, by nie zjadać go zbyt wiele.