Nabiał w diecie
Nabiał jest grupą produktów żywnościowych, składających się głównie z mleka i jego przetworów. Nabiał jest bogaty w wapń, który jest niezbędny do budowy zębów i kości, a także odgrywa bardzo ważną rolę w przekazywaniu nerwowych impulsów. Produkty pochodzenia mlecznego zawierają dodatkowo sole mineralne, tłuszcze, witaminy i białka, dzięki czemu odgrywają jedną z ważniejszych funkcji w życiu człowieka. Produkty mleczne znajdują się na ważnym miejscu w jadłospisie zarówno dzieci, kobiet i osób starszych.
Nabiał zaraz obok mięsa, jest głównym źródłem białka, które w naszym organizmie jest niezbędne do prawidłowego rozwoju i wzrostu. Aminokwasy znajdujące się w białku, wykorzystuje się do syntezy enzymów i hormonów, jak również do regeneracji komórek i gojenia ran. Wapń znajdujący się w mleku i przetworach mlecznych jest łatwo przyswajalny, ponieważ znajduje się on w odpowiedniej proporcji wobec fosforu. Spośród produktów mlecznych znajdujących się na naszym rynku, warto wybierać te niskotłuszczowe, ponieważ nie dostarczamy w ten sposób zbędnych kalorii naszemu organizmowi.