Oleje w służbie zdrowiu
Dieta zdrowego człowieka powinna uwzględniać różne elementy, wśród których ważne miejsce zajmują tłuszcze. Możemy je podzielić na dwie podstawowe kategorie – z jednej strony roślinne, a z drugiej zwierzęce.
Z punktu widzenia codziennego spożycia do tłuszczy zwierzęcych zaliczamy smalec oraz masło. Roślinne to z kolei wszelkiego typu oleje, których w sprzedaży jest bardzo dużo.
Od lat najbardziej popularnym wariantem oleju jest ten uzyskiwany z ziaren rzepaku. Nie brakuje też zwolenników oleju słonecznikowego czy oliwy z oliwek.
Tłuszcze roślinne wymienione wyżej cechują się przewagą frakcji nienasyconej, co oznacza, że powinny być spożywane głównie w postaci surowej. Nie służy im obróbka termiczna, w czasie której nienasycone tłuszcze zaczynają się utleniać i stają się szkodliwe dla organizmu człowieka.
Jeśli więc chcemy usmażyć coś na tłuszczu, powinniśmy sięgnąć na przykład po olej kokosowy. Ma on około 97 procent frakcji nasyconej, więc nadaje się do obróbki termicznej.
Można na nim bez przeszkód przyrządzać mięso czy frytki.