Skład jest ważny

Skład jest ważny

Osoby, które kupują w sklepach, przyglądają się im z coraz większą uwagą. Producenci bowiem lubią przed nami różne rzeczy ukrywać, a także stosować rozwiązania, które służą obniżeniu kosztów po ich stronie. Z reguły taka polityka odbija się negatywnie na jakości wyrobów – w szczególności tych przetworzonych.

Dotyczy to także wędlin, w których coraz częściej gości woda dodana oraz wszelkiego rodzaju wypełniacze (niekoniecznie mające wiele wspólnego z mięsem). Skład surowcowy jest czymś, na co należy zwrócić uwagę podczas zakupów. Nie zawsze czytamy etykiety.

Zwykle wynika to z braku czasu i ogólnego pośpiechu, ale czasami też z ignorancji i niskiej świadomości konsumenckiej. Tymczasem tylko poprzez lekturę składów jesteśmy w stanie wyeliminować z naszej diety część produktów, których niska jakość aż bije po oczach. Unikajmy tego, co jest naszpikowane stabilizatorami, emulgatorami, konserwantami czy wzmacniaczami smaku.

Im dłuższy skład ma dany wyrób, tym gorzej dla jego jakości oraz wartości odżywczych.