Uboga kolacja
Wieczorem zapotrzebowanie energetyczne w naszym organizmie znacznie maleje.
Zdrowy rozsądek powinien podpowiadać nam, że nie należy jeść późnych i obfitych kolacji, gdyż nie będą służyć one zaśnięciu.
Kolacja zatem powinna być lekkostrawna, jednak często zdarza się, że wracamy do domu zbyt późno i przygotowujemy sobie danie obiadowe.
Spożywanie tak obfitych kolacji służy powstawaniu nadwagi i otyłości.
Nie należy jednak zupełnie rezygnować z kolacji, ponieważ zapobiega ona nocnemu podjadaniu.
Podczas przygotowywania kolacji nie powinniśmy zapomnieć o takich produktach jak ryba- smażona, wędzona lub solona, czy podroby, na przykład smażona wątróbka.
Od czasu do czasu na kolację zaserwować powinniśmy twaróg sporządzony z wiejskiego mleka z dodatkiem świeżego szczypiorku lub dojrzewający ser podpuszczkowy.
Na wieczorny posiłek mogą składać się także potrawy zawierające kaszę z dodatkiem skwarek, placki ziemniaczane, bądź frytki.
Takie potrawy mogą stanowić dodatek do potraw lub samodzielne danie.