Żywność funkcyjna

Żywność funkcyjna

Są osoby, dla których dieta to nie tylko sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych składników. Tacy ludzie starają się, aby spożywane posiłki miały konkretny wpływ na ich organizm lub by wspomagały jakiś pożądany przez nich proces. Doskonale można to wyjaśnić na przykładzie osób trenujących w siłowni.

W ramach programu treningowego ważne są nie tylko wykonywane ćwiczenia, ale również dieta. Poza odpowiednio skomponowanymi daniami zjadanymi o określonych porach spożywa się też preparaty białkowe i węglowodany, które mają wspomóc rozrost tkanki mięśniowej. Rzecz jasna to tylko jeden z przykładów, ponieważ bez problemu znajdziemy też żywność funkcyjną adresowaną do zwykłych konsumentów.

Coraz popularniejsze są batony proteinowe, które mogą być zamiennikiem klasycznego śniadania lub jego cennym uzupełnieniem. Dostarczają one zwiększonej ilości łatwo przyswajalnego białka, zazwyczaj roślinnego pochodzenia. Oprócz tego są też wzbogacone w witaminy, minerały oraz cukry owocowe.

Na podobnej zasadzie działają też ciastka śniadaniowe, które dzięki specjalnej recepturze stopniowo uwalniają węglowodany, dodając energii.