Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Dieta cud
Gastronomia, artykuły spożywcze

Dieta cud

Chyba każdy z nas w okresie wiosennym boryka się z refleksjami na temat własnego wyglądu. Jest to bowiem czas wysokich temperatur i skąpych strojów. Takie rozmyślania na temat naszego wyglądu są często krytyczne i bolesne, prowadzące zaś do drastycznych posunięć i nierealnych założeń, takich jak sch

Cytrusy dla odporności
Gastronomia, artykuły spożywcze

Cytrusy dla odporności

www.city-led.plhttps://exeller.be/produkt/exelsoy-950m-izolat-bialka-sojowego-do-odzywek/ Owoce cytrusowe należą do najbardziej cenionych ze względu na smak. Są orzeźwiające, można z nich produkować pyszne soki. Kto nie lubi soku pomarańczowego? Trudno znaleźć takie osoby. Cytrusy są przy tym owocam

Owoce i warzywa podstawą właściwej diety
Gastronomia, artykuły spożywcze

Owoce i warzywa podstawą właściwej diety

www.medimedia.com.plhttps://poprostupycha.com.pl/ Ważnym elementem w procesie zdrowego odżywiania są owoce i warzywa. Powinny być one spożywane co najmniej pięć razy dziennie, w ramach głównego posiłku lub też w ramach podjadania. W codziennej diecie powinniśmy uwzględniać przeróżne warzywa. Szczegó

Nabiał w diecie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Nabiał w diecie

Nabiał jest grupą produktów żywnościowych, składających się głównie z mleka i jego przetworów. Nabiał jest bogaty w wapń, który jest niezbędny do budowy zębów i kości, a także odgrywa bardzo ważną rolę w przekazywaniu nerwowych impulsów. Produkty pochodzenia mlecznego zawierają dodatkowo sole miner

Coraz większe wymagania
Gastronomia, artykuły spożywcze

Coraz większe wymagania

Miód z polskich pasiek Wzrost świadomości wśród nabywców żywności sprawia, że rośnie popyt na towary, które przez długi czas były domeną sklepów delikatesowych. Teraz można je kupić bez większych problemów w pierwszym z brzegu dyskoncie, a nawet w niektórych sklepach osiedlowych. Fakt, że chcemy jeś

Masło i nie tylko
Gastronomia, artykuły spożywcze

Masło i nie tylko

Miody z Roztocza To normalne, że miliony ludzi na świecie zjadają pieczywo. Możemy je spożywać na sucho, bez dodatków, jednak zazwyczaj mamy ochotę je czymś posmarować. Wybór pada na tłuszcze. Najczęściej chleb czy bułkę smarujemy masłem, czyli tłuszczem zwierzęcym uzyskiwanym w wyniku ubijania wys

Era produktów BIO
Gastronomia, artykuły spożywcze

Era produktów BIO

Dziś wchodząc do sklepu znanej sieci handlowej nie powinniśmy być zdziwieni, gdy w dziale warzywno-owocowym obok regularnej oferty w oczy rzuca się oddzielne stanowisko z produktami BIO. Są to produkty rolnictwa ekologicznego, jak również takie, które powstały w zgodzie z bardzo wyśrubowanymi stand

Pudding z RPA
Gastronomia, artykuły spożywcze

Pudding z RPA

O potrawach afrykańskich niezbyt wiele się słyszy. Kto by powiedział, że mieszkańcy RPA zajadają się budyniem? Otóż, na terenach południowej Afryki bardzo popularnym i smacznym deserem jest Malva Pudding. Można na niego natrafić w menu niemal każdej restauracji znajdującej się w RPA. Główne składni

Wzbogacone produkty mleczne
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wzbogacone produkty mleczne

Mleko powinno zajmować w naszej diecie istotną pozycję. Chodzi zarówno o biały płyn w czystej postaci, jak też wszelkiego rodzaju przetwory powstające na jego bazie. Z mleka produkuje się chociażby jogurty, które cieszą się dużym wzięciem. Uginają się od nich sklepowe półki, a Polacy mali i duzi je

Orzeźwienie rodem z Litwy
Gastronomia, artykuły spożywcze

Orzeźwienie rodem z Litwy

www.suldus.pl Chłodnik litewski, jak sama nazwa mówi wywodzi się z Litwy. Należy jednak zauważyć, że kuchnia litewska w dużym stopniu „zadomowiła” się w Polsce. Świadczy o tym choćby fakt, że jednym z regionalnym dań Podlasia jest właśnie chłodnik litewski. Opisywane danie, jak wiadomo, nie należy d

Orientalne przysmaki
Gastronomia, artykuły spożywcze

Orientalne przysmaki

naszepsy.com.pl Kuchnia indyjska- w żadnej innej nie znajdziemy tyle różnorodnych, nadających potrawom oryginalny smak, przypraw. Kucharze tego regionu świata, podczas przygotowywania posiłków kierują się w dużej mierze wyznawaną przez siebie filozofią życia. W potrawie powinno się więc wyczuwać ró

Jakie mięso jest najzdrowsze?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Jakie mięso jest najzdrowsze?

www.gok-psary.pl Niepodważalnym faktem stało się, że mięso na stałe zakorzeniło się w polskiej kuchni i kulturze. W Polsce najczęściej i najwięcej jaka się wieprzowiny, na której w pewnej części opiera się nasza narodowa kuchnia. Chyba tylko nieliczni nie przepadają za kotletem mielonym czy też scha