Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze
Dieta cud
Chyba każdy z nas w okresie wiosennym boryka się z refleksjami na temat własnego wyglądu. Jest to bowiem czas wysokich temperatur i skąpych strojów. Takie rozmyślania na temat naszego wyglądu są często krytyczne i bolesne, prowadzące zaś do drastycznych posunięć i nierealnych założeń, takich jak sch
Cytrusy dla odporności
www.city-led.plhttps://exeller.be/produkt/exelsoy-950m-izolat-bialka-sojowego-do-odzywek/ Owoce cytrusowe należą do najbardziej cenionych ze względu na smak. Są orzeźwiające, można z nich produkować pyszne soki. Kto nie lubi soku pomarańczowego? Trudno znaleźć takie osoby. Cytrusy są przy tym owocam
Owoce i warzywa podstawą właściwej diety
www.medimedia.com.plhttps://poprostupycha.com.pl/ Ważnym elementem w procesie zdrowego odżywiania są owoce i warzywa. Powinny być one spożywane co najmniej pięć razy dziennie, w ramach głównego posiłku lub też w ramach podjadania. W codziennej diecie powinniśmy uwzględniać przeróżne warzywa. Szczegó
Nabiał w diecie
Nabiał jest grupą produktów żywnościowych, składających się głównie z mleka i jego przetworów. Nabiał jest bogaty w wapń, który jest niezbędny do budowy zębów i kości, a także odgrywa bardzo ważną rolę w przekazywaniu nerwowych impulsów. Produkty pochodzenia mlecznego zawierają dodatkowo sole miner
Coraz większe wymagania
Miód z polskich pasiek Wzrost świadomości wśród nabywców żywności sprawia, że rośnie popyt na towary, które przez długi czas były domeną sklepów delikatesowych. Teraz można je kupić bez większych problemów w pierwszym z brzegu dyskoncie, a nawet w niektórych sklepach osiedlowych. Fakt, że chcemy jeś
Masło i nie tylko
Miody z Roztocza To normalne, że miliony ludzi na świecie zjadają pieczywo. Możemy je spożywać na sucho, bez dodatków, jednak zazwyczaj mamy ochotę je czymś posmarować. Wybór pada na tłuszcze. Najczęściej chleb czy bułkę smarujemy masłem, czyli tłuszczem zwierzęcym uzyskiwanym w wyniku ubijania wys
Era produktów BIO
Dziś wchodząc do sklepu znanej sieci handlowej nie powinniśmy być zdziwieni, gdy w dziale warzywno-owocowym obok regularnej oferty w oczy rzuca się oddzielne stanowisko z produktami BIO. Są to produkty rolnictwa ekologicznego, jak również takie, które powstały w zgodzie z bardzo wyśrubowanymi stand
Pudding z RPA
O potrawach afrykańskich niezbyt wiele się słyszy. Kto by powiedział, że mieszkańcy RPA zajadają się budyniem? Otóż, na terenach południowej Afryki bardzo popularnym i smacznym deserem jest Malva Pudding. Można na niego natrafić w menu niemal każdej restauracji znajdującej się w RPA. Główne składni
Wzbogacone produkty mleczne
Mleko powinno zajmować w naszej diecie istotną pozycję. Chodzi zarówno o biały płyn w czystej postaci, jak też wszelkiego rodzaju przetwory powstające na jego bazie. Z mleka produkuje się chociażby jogurty, które cieszą się dużym wzięciem. Uginają się od nich sklepowe półki, a Polacy mali i duzi je
Orzeźwienie rodem z Litwy
www.suldus.pl Chłodnik litewski, jak sama nazwa mówi wywodzi się z Litwy. Należy jednak zauważyć, że kuchnia litewska w dużym stopniu „zadomowiła” się w Polsce. Świadczy o tym choćby fakt, że jednym z regionalnym dań Podlasia jest właśnie chłodnik litewski. Opisywane danie, jak wiadomo, nie należy d
Orientalne przysmaki
naszepsy.com.pl Kuchnia indyjska- w żadnej innej nie znajdziemy tyle różnorodnych, nadających potrawom oryginalny smak, przypraw. Kucharze tego regionu świata, podczas przygotowywania posiłków kierują się w dużej mierze wyznawaną przez siebie filozofią życia. W potrawie powinno się więc wyczuwać ró
Jakie mięso jest najzdrowsze?
www.gok-psary.pl Niepodważalnym faktem stało się, że mięso na stałe zakorzeniło się w polskiej kuchni i kulturze. W Polsce najczęściej i najwięcej jaka się wieprzowiny, na której w pewnej części opiera się nasza narodowa kuchnia. Chyba tylko nieliczni nie przepadają za kotletem mielonym czy też scha