Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze
Audycje kulinarne
Kolejne zjawisko, które sprzyja rosnącej świadomości mas w zakresie kuchni to audycje telewizyjne o kulinarnej tematyce. Możemy spokojnie pokusić się o tezę, że Polacy pokochali tego rodzaju programy i oglądają je z zapartym tchem. To bez wątpienia efekt ich atrakcyjnej medialnie formuły, a także ch
Pouczające degustacje
Jednym z najlepszych i najprzyjemniejszych sposobów na kulinarne edukowanie się jest udział we wszelkiego rodzaju degustacjach. Często są one połączone z warsztatami kulinarnymi, choć nie jest to powszechną praktyką i czasami degustowanie stanowi odrębną całość. Najciekawsze dla odbiorców są oczywi
Azjatyckie inspiracje
tani garaż Go-Stalizolat białka sojowego Do najbardziej rozpowszechnionych „kuchni świata”, które budzą ogromne zainteresowanie konsumentów i za którymi idzie naprawdę potężny potencjał smaków oraz wiedzy należy kuchnia azjatycka. Sformułowanie, którego tu używamy jest bardzo ogólne, bo generalnie n
Moda na „inną” kuchnię
Prawdopodobnie tak znaczący wzrost zainteresowania „kuchniami świata” nie zostałby odnotowany, gdyby w pewnym momencie nie pojawiła się moda na to, co obce, egzotyczne i odległe kulturowo. Pewien udział ma w tym ruch turystyczny do takich państw jak Turcja czy Maroko, które słyną z wybornej kuchni,
Skład jest ważny
Osoby, które kupują w sklepach, przyglądają się im z coraz większą uwagą. Producenci bowiem lubią przed nami różne rzeczy ukrywać, a także stosować rozwiązania, które służą obniżeniu kosztów po ich stronie. Z reguły taka polityka odbija się negatywnie na jakości wyrobów – w szczególności tych przetw
Jedz powoli
Jedzenie w pośpiechu jest ostatnio coraz bardziej popularne. Z braku czasu, ludzie często zapominają nawet o zjedzeniu czegokolwiek. Musimy jednak pamiętać, iż jedzenie w pośpiechu nie służy naszemu zdrowiu. Jeśli chcemy wspomóc proces odchudzania, musimy pamiętać, aby nie jeść w pośpiechu. Jeśli j
Oleje w służbie zdrowiu
Dieta zdrowego człowieka powinna uwzględniać różne elementy, wśród których ważne miejsce zajmują tłuszcze. Możemy je podzielić na dwie podstawowe kategorie – z jednej strony roślinne, a z drugiej zwierzęce. Z punktu widzenia codziennego spożycia do tłuszczy zwierzęcych zaliczamy smalec oraz masło.
Smaki czekają na nas
www.ginomanzares.com Wydawać by się mogło, że najlepszym i jedynym sposobem na to, by skosztować autentycznego smaku Włoch, Chin czy Tajlandii jest podróż do tych krajów i zamawianie potraw w lokalnych restauracjach oraz barach. Rzeczywiście coś w tym jest, ponieważ dania przyrządzone na miejscu prz
Co wiemy o zdrowej żywności
Czy wszyscy wiemy co oznacza pojęcie „zdrowa żywność”? Jedni z nas takim właśnie pojęciem zdefiniują jedzenie, które bogate jest w makro – i mikroelementy, drudzy z kolei tak właśnie nazwą żywność ekologiczną. Wegetarianie natomiast zdrową żywnością mogą nazwać produkty, które nie zostały jeszcze pr
Uboga kolacja
przepisy na naleśniki na słodko Wieczorem zapotrzebowanie energetyczne w naszym organizmie znacznie maleje. Zdrowy rozsądek powinien podpowiadać nam, że nie należy jeść późnych i obfitych kolacji, gdyż nie będą służyć one zaśnięciu. Kolacja zatem powinna być lekkostrawna, jednak często zdarza się,
Jeść zdrowo…
Na naszym rynku wzrasta liczba międzynarodowych korporacji gastronomicznych, które oferują stosunkowo niedrogie, szybkie i urozmaicone posiłki, desery i napoje. Kuszą one klientów licznymi promocjami, a w sklepikach szkolnych znajdziemy przede wszystkim chipsy, słodkie batoniki i gazowane napoje. Je
Naturalne witaminy
Białka sojowe Spożywając wysokiej jakości produkty dostarczamy naszemu organizmowi wielu cennych składników. Chodzi nie tylko o białko czy węglowodany, ale również minerały i witaminy. Eksperci podkreślają, że najbardziej wartościowe są te, które pochodzą prosto z natury, a więc przede wszystkim za